30 MEI RONDJE BERG EN DAL

Aanstaande zondag rijden we “Rondje Berg en Dal”. Deze tocht staat sinds een paar jaar op de kalender. De tocht eigenaar zelf is verhinderd maar deze tocht is te mooi om niet te rijden. Gelukkig hebben we tegenwoordig navigatie middelen en moderne fietscomputer waardoor het niet meer noodzakelijk is de tocht uit het hoofd te kennen. Het zal dus best lukken om een voorrijder te vinden.

Al onze tochten zijn prachtig meer deze steekt toch ruim boven het gemiddelde uit . We rijden naar het prachtige Berg en Dal, ten oosten van Nijmegen en aansluitend aan de Duitse grens. Nijmegen e.o. betekend een echte tocht voor de klimmers onder ons, vooral het gedeelte na de koffiestop is oogstrelend mooi.

We rijden langs de Lekdijk naar Amerongen waar we met de pont overvaren. Aan de overzijde volgen we nog een stukje dijk tot aan Kesteren. Vanaf hier doorkruisen we de landerijen van de Betuwe. Via o.a. Opheusden en Dodewaard komen we bij de Waaldijk.

De Waaldijk wordt gevolgd totdat aan de Waalbrug waarover we Nijmegen binnen rijden. Vanaf hier is het vlakke voorbij. Op weg naar Berg en Dal komen we wat klimmetjes tegen waarbij de “Oude Holleweg” bekendste is. De Oude Holleweg is de naam van een uiterst steil en venijnig en daardoor berucht klimmetje in Nijmegen.

De beklimming van de Oude Holleweg (soms ook Hanenberg genoemd) is een bekend fenomeen bij veel amateur- en profwielrenners. De klim heeft een lengte van 860m en een hoogte verschil van 74m. Dit betekend dus een gemiddeld stijgingspercentage van 8,6%. Maar let op! In het midden is de klim 13 tot 14%, de klim wordt vaak als de zwaarste klim van Nederland buiten Zuid Limburg beschouwd.

Na het klimwerk is het de hoogste tijd voor een wel verdiend bakje koffie. Over smaak valt te twisten maar na de koffie is de tocht misschien wel op zijn mooist. Langs de Duitse grens rijden we via glooiende wegen langs Groesbeek en Malden. Onderweg rijden we over bos paadjes en met een beetje geluk doorkruisen we een schaapskudde. Uiteindelijk komen we in Niftrik bij de Maas en rijden we via het “Land van Maas en Waal” naar de Waalbrug bij Beneden-Leeuwen. Vanaf hier is het weer bekend terrein en rijden we langs het Amsterdam-Rijnkanaal weer naar de pont.

Als we terug in Cothen zijn hebben we 125 km op onze tellertjes staan en zit de langste tocht van dit seizoen er alweer op. De gemiddelde snelheid zal gezien het nodige klimwerk en de afstand zo’n 26 a 27kmh gemiddeld zijn. Maar ook zondag geldt weer:

“samen uit, samen thuis”,

Vorig jaar viel deze tocht vanaf de koffiestop een beetje in het water maar dit weekend belooft het eindelijk mooi weer te worden, dus lijkt het je leuk om een keer met ons mee te rijden, dan ben je van harte welkom.

Maar let op! Voor deze tocht moet je wel enigszins geoefend zijn. We vertrekken zondagochtend om 8.30 uur vanaf de molen aan de Dorpstraat in Cothen.