9 OKTOBER BISSCHOP DAVIDSGRIFT TOCHT

Aanstaande zondag alweer een nieuwe tocht op de kalender. Omdat de voorrijder van deze tocht niet heel erg loslippig is, is er niet heel veel over te vertellen.

Maar gelukkig hebben we tegenwoordig Google en Wikipedia, die weet ons het volgende te vertellen:

De Bisschop Davidsgrift is een historisch kanaal in de Gelderse Vallei in de provincie Utrecht.

De Grift is gegraven in 1473-1481 onder leiding van Bisschop  David van Bourgondië. Doel was de ontginning (turfwinning) van de veengebieden ten noorden vanRhenen, de zogeheten Rhenense of Stichtse venen. De aanleg verliep aanvankelijk moeizaam wegens grensconflicten met het hertogdom Gelre.

Oorspronkelijk liep het kanaal tot aan het huidige Veenendaal. In de zestiende eeuw werden rond Veenendaal verschillende zijtakken uitgegraven. In de zeventiende eeuw werd de Grift na verscheidene overstromingen, veroorzaakt door hoog water in de Nederrijn, bij De Roode Haan afgedamd.

We zijn nu een stuk wijzer zijn over de Bisschop Davidsgrift. Het is dus zeer waarschijnlijk dat onze tocht zondag naar Valleikanaal e.o. gaat. Wat we verder weten is dat de tocht ca. 90 km lang is en dat we koffie zullen drinken in achterveld.

Ook zo nieuwsgierig naar deze tocht? Rij dan zondag met ons mee. We vertrekken om 8.30 uur vanaf de molen en rijden met een gemiddelde snelheid van 28 a 29 kmh. Maar bij WTC-Cothen geldt altijd “samen uit, samen thuis” dus gaat het iets te snel dan schakelen we een tandje terug.

Dus graag tot zondag.